Gaetano Sciolari

Gaetano Sciolari

 

'Het familiebedrijf Sciolari Illuminazione Roma, opgericht in 1892 door vader Sciolari te Rome Italië.
Angelo Gaetano Sciolari nam het bedrijf in 1949n over 1949 van zijn vader. Angelo Gaetano was toen 22 jaar en net afgestudeerd aan de faculteit architectuur in Rome. Hij droomde eigenlijk van een carrière als filmregisseur en was net begonnen aan zijn opleiding toen zijn plannen een andere wending namen door het vrij plotseling overlijden van zijn vader.

Angelo was zeer ambitieus die zijn kennis van architectuur en zijn interesse in de filmwereld (Hollywood style) bundelde om het familiebedrijf en haar producten naar hogere sferen te tillen. Dat is hem dan ook aardig gelukt. Reeds in 1954 won hij met zijn nieuwe verlichtingsontwerpen voor het familiebedrijf een doorslaggevende designwedstrijd. tegelijkertijd veroverde hij naast de Italiaanse / Europese markt ook de Amerikaanse markt.

'Sciolari goes Hollywood' zou het geklonken hebben bij de familie. Maar dan niet op het witte doek maar in de catalogussen van Amerikaans verlichtingsgigant Lightolier. Zo werd Sciolari in de jaren 50 de eerste Italiaanse verlichtingsfabrikant op de Amerikaanse markt. Op deze manier vond hij toch zijn weg naar het internationaal filmdoek maar dan met zijn ontwerpen. Zo verschenen zijn armaturen in series als 'Dallas' 1983, de Britse Sci-Fi series 'Space' 1999.

Verder richtte hij ook de 'association of Italien manufacturers of lighting fixtures Milano' op en was de voorzitter hiervan. Vandaag de dag is deze associatie nog zeer actief in Italië. 
Hij kreeg ook designopdrachten voor Stilnovo Milaan, Stilkronen Firenze, Progress Lighting (VS), Helestra en Leola (West-Duitsland), Lyfa (Denemarken) en men spreekt ook over S.A. Boulanger te België.
Angelo Gaetano Sciolari was duidelijk geïnspireerd door de atomenstructuur (zie bijvoorbeeld het Belgisch Atomium, atoom Fe, ijzer) en de toenmalige modernistische architecturale invloeden waaronder het kubisme, geometrie en de 'Space Age' invloeden en wellicht ook de grootheidswaanzin van de Amerikanen.

HOFSTEDE ANTIEK
Deventerweg 2/2a
7245 XA Laren Gld.

Tel. 06 53 833 655
info@hofstedeantiek.nl


Bank nr.: NL30 RABO 0146261062
KVK nr.: 380.23.762
BTW nr.: NL804903128.B.01
© 2014 - 2023 Hofstede Antiek - Alle rechtenorbehouden - Ontwerp website: Ovii-Ontwerp.nl