Müller et Freres

Müller et Freres,

De familie Muller, komt van origine uit Kalhausen (Moselle), zij zijn in 1870 verhuisd naar Lunéville.
Aldaar treden de drie broers, Henri, Désiré en Eugène Muller, in dienst als leerling glasgraveur-glasdécorateurs bij Émile Gallé.

In 1897 echter, besluit Henri Muller Émile Gallé te verlaten en zijn eigen glasatelier te starten.
Henri begint in Lunéville zijn atelier waar hij wordt vergezeld door zijn broers en later ook zijn vader en zijn zus en wordt aldoende de directe concurrent van Émile Gallé.

Dit zint Emile Gallé natuurlijk helemaal niet, want hij is nu niet alleen een van zijn beste werknemers kwijt maar met hem natuurlijk ook alle zijn bedrijfsgeheimen en specialistische kennis. Hij koesterde grote wrok ten aanzien van Henri Muller schrijft hij een aantal jaren voor zijn dood (1904),  “Die onverlaat heeft al mijn geheime notities en recepten meegenomen en overgeschreven uit mijn boeken met zijn roversbende!’’

In het begin wordt het glas van Muller geblazen in hun atelier in Croismare, in de Gobeleterie Hinzelin, waarna ze werden gedecoreerd in Lunéville. Een tweede glasatelier werd in 1910 geopend in Lunéville. Deze twee ateliers specialiseerden zich in de glaskunst. Vele stukken werden er gemaakt van uitzonderlijk hoge artistieke en technische kwaliteit; een kwaliteit die de kwaliteit van Gallé in Nancy zeer dicht benaderde.

De productie bestond grootdeels uit “verre multicouche” glas dat uitmeerdere lagen is opgebouwd, in vorm gebracht op de schijf of werd geëtst, voorzien van natuurlijke voorstellingen (Vogels, Vlinders, Bloemen). De topstukken worden afgewerkt met een polijstproces in het vuur wat ze een bijzonder fraaie glans geeft.


Het bedrijf Muller wordt zeer succesvol en telt in de topjaren 300 medewerkers.
De ontwerpen verschuiven steeds meer naar de Art-Deco stijl die in de twintiger jaren als de nieuwe stijl geldt. Er worden veel plafonnieres en glazen koepels gemaakt, onder andere in gemarmerd glas. De toepassing van persglas geeft in deze periode ook weer nieuwe kansen.
De armaturen worden in deze periode gemaakt van brons, messing of smeedijzer.


Als gevolg van de grote crisis moet de fabriek in 1936 helaas haar deuren sluiten.

Signatures

De stukken worden op verschillende manieren gesigneerd:

  • « Muller Croismare», voor stukken uit de verrerie Hinzelin (voor 1914) ;
  • « Muller Frères Lunéville» (vanaf 1919) ;
  • « Muller Fres », « Muller Fres Lunéville » (ook dit zijn originele stukken van Müller, de reden van deze variant op de ondertekening is onbekend).

    De lampen gesigneerd met « GV de Croismare » duiden op « Grande Verrerie de Croismare» ook deze stukken zijn gemaakt door Muller frères, in de periode 1910-1920.


Helaas hebben inmiddels oplichters ook goed gekeken naar deze producten en voorzichtigheid is dus geboden! Sinds een jaar of twintig circuleren er falsificaties op de markt met redelijk tot goed gelijkende signatures.

HOFSTEDE ANTIEK
Deventerweg 2/2a
7245 XA Laren Gld.

Tel. 06 53 833 655
info@hofstedeantiek.nl


Bank nr.: NL30 RABO 0146261062
KVK nr.: 380.23.762
BTW nr.: NL804903128.B.01

 

© 2014 - 2024 Hofstede Antiek - Alle rechten voorbehouden