Degué, David Gueron

 

Degué ofwel  David Gueron

David Gueron (1892-1950) was de oprichter van het merk 'Degue', de handtekening 'Degue' bestaat uit de fonetische combinatie van de eerste letters van zijn voor en achternaam samen. Gueron is geboren in Turkije en is met de 1e WO naar Europa gekomen als soldaat. Hij is in de 1e WO gewond geraakt en heeft om die reden het leger moeten verlaten.

Gueron hield zich in de jaren 20 van de vorige eeuw bezig met het vervaardigen van glaswerk te Compiegne net boven Parijs. In 1925 is er in Parijs de 'Exposition Art Decorative' en besluit Gueron zich in Parijs te vestigen met een fabriekje en een winkel. Gueron staat vooral bekend om het gebruik van zijn kleur in het glas, na 1930 wordt het gebruik van kleur minder en de ontwerpen ingetogener.

Gueron is tijdsgenoot van: Daum, Muller (frere), Maynadier en Schneider. Met Schneider heeft hij een lange juridische strijd gevoerd (1926-1932). Schneider beschuldigde Degue van plagiaat. Beide bedrijven stonden aan de rand van de afgrond na deze juridische strijd die veel geld gekost heeft.

De grootste opdracht die Degue heeft gehad was het vervaardigen van een aantal glazen muur decoraties voor de Franse oceaanliner Normandie. Een groots, prestigieus, luxueus Frans schip dat vele beroemdheden heeft vervoerd tussen Frankrijk en Amerika, geheel ingericht in Art-Deco stijl. Vooral de 1e klas eetsalon moet een lust voor het oog zijn geweest.

Een klein deel van het vervaardigde glaswerk draagt ook werkelijk de handtekening GUERON in hoofdletters, De meeste dragen de handtekening Degue, met hoofdletter D en de rest kleine letters. Er zijn ook stukken te vinden gesigneerd met 'Muller Straatsburg', vooral in de periode rond 1926. Dit werk is verkocht en vervaardigd voor een leverancier in Straatsburg met de naam Muller.

Gaetano Sciolari

Gaetano Sciolari

 

'Het familiebedrijf Sciolari Illuminazione Roma, opgericht in 1892 door vader Sciolari te Rome Italië.
Angelo Gaetano Sciolari nam het bedrijf in 1949n over 1949 van zijn vader. Angelo Gaetano was toen 22 jaar en net afgestudeerd aan de faculteit architectuur in Rome. Hij droomde eigenlijk van een carrière als filmregisseur en was net begonnen aan zijn opleiding toen zijn plannen een andere wending namen door het vrij plotseling overlijden van zijn vader.

Lees meer...

Müller et Freres

Müller et Freres,

De familie Muller, komt van origine uit Kalhausen (Moselle), zij zijn in 1870 verhuisd naar Lunéville.
Aldaar treden de drie broers, Henri, Désiré en Eugène Muller, in dienst als leerling glasgraveur-glasdécorateurs bij Émile Gallé.

In 1897 echter, besluit Henri Muller Émile Gallé te verlaten en zijn eigen glasatelier te starten.
Henri begint in Lunéville zijn atelier waar hij wordt vergezeld door zijn broers en later ook zijn vader en zijn zus en wordt aldoende de directe concurrent van Émile Gallé.

Lees meer...

Houtworm, voorkomen en genezen

De gewone houtworm
(Anobium punctatum Degeer)

Onder de gewone houtworm verstaat men de larve van de keversoort Anobium punctatum Degeer. De larven van deze leven ca. 3 jaar in het hout, waar ze door hun vreterij aanzlienlijke schade kunnen aanrichten. Deze keversoort komt zeer algemeen in ons land voor.

Lees meer...
HOFSTEDE ANTIEK
Deventerweg 2/2a
7245 XA Laren Gld.

Tel. 06 53 833 655
info@hofstedeantiek.nl


Bank nr.: NL30 RABO 0146261062
KVK nr.: 380.23.762
BTW nr.: NL804903128.B.01

 

© 2014 - 2024 Hofstede Antiek - Alle rechten voorbehouden